Skinny, een unieke dinosaurus om te ontdekken in Durbuy.

Skinny, een neef van de diplodocus en één van 's werelds best bewaarde dinosaurussen. Een uniek exemplaar dat je in Durbuy kan komen ontdekken. 

Een buitengewone dinosaurus

Skinny is de vertegenwoordiger van een nieuwe soort dinosaurussen die tot de diplodocus-familie behoren. 

Skinny is 13 meter lang en 6,2 meter hoog. Deze enorme herbivoor had klauwen van maar liefst 18 cm lang, waardoor hij best wel indrukwekkend was. Zijn lange staart met spikes zwaaide in de lucht en beschermde hem tegen roofdieren. Waarschijnlijk bewoog Skinny zich in een kudde van 20 tot 30 andere dinosaurussen.

Skinny's skelet is bijna compleet: 90% van zijn botten zijn bewaard gebleven. Dit exemplaar is uniek en heeft bijgedragen aan de vooruitgang van het wetenschappelijk onderzoek.

Image
Skinny expo

Diplodocus, de dinosaurus die je laten dromen...

Wetenschappers en toeschouwers zijn altijd gefascineerd geweest door dinosaurussen, en veelal ook door de diplodocus. Samen met de T-Rex is het een van de meest voorkomende dinosaurussen in films en animatiefilms. In feite zien we deze twee soorten concurreren in klassiekers als "Jurassic Park" en "The Little Dinosaurus". 

Image
diplodocus in animatiefilms

Een bijna intact fossiel

Skinny leefde 150 miljoen jaar geleden, tijdens de Opperjurassic periode. Hij is in 2012 gevonden in de staat Wyoming in de Verenigde Staten.

Toen hij stierf, werd zijn skelet heel snel begraven onder de moerassige grond waar hij zich bevond. Hierdoor konden zijn botten tijdens de fossilisatie vrijwel intact blijven. 

Het gebied waar Skinny werd gevonden staat bekend als de thuisbasis van vele dinosaurusskeletten en andere fossielen. Het is ook de plaats waar de allereerste diplodocus werd ontdekt in 1877.

Image
Skinny skelet

Skinny, een nieuwkomer in de diplodocus-familie

Diplodocus-dinosaurussen leefden in Noord-Amerika tijdens de late Jura-periode, 150 miljoen jaar geleden. Ze werden tot 27 meter lang, afhankelijk van de soort, waarvan 9 meter voor de nek alleen. Lange tijd werd gedacht dat er slechts twee grote diplodocus-families waren: door de ontdekking van Skinny realiseerden de onderzoekers zich dat er waarschijnlijk meer waren. Skinny zou dus de enige bekende vertegenwoordiger zijn van een nieuwe ondersoort van de dinosauriërs.

Een uniek exemplaar

Skinny is niet zomaar een dinosaurus: het is een van de best bewaarde exemplaren ooit gevonden. Meer dan 90% van de botten zijn bewaard gebleven, ook die van het hoofd, die zeer kwetsbaar zijn. Skinny is een van de slechts drie skeletten van sauropoden (plantenetende viervoeters) die allemaal nekbeenderen hebben.

Skinny heeft ook afdrukken van huid in verschillende delen van zijn skelet, waaronder de staart, voeten en klauwen, het bekken en de ribbenkast. Dit is een zeer zeldzaam fenomeen en zeer belangrijk voor wetenschappers: deze merktekens bewijzen dat Skinny's huid bedekt was met kleine schubben en niet met haren of veren. In tegenstelling tot een slang overlapten zijn schalen elkaar echter niet. Als je Skinny zou kunnen aaien, zou zijn huid waarschijnlijk aanvoelen als een gladde, lichte onregelmatige huid. Dit is de eerste keer dat er zoveel huid is gevonden op een dinosaurusskelet.

Skinny's staart werd volledig met huid bedekt gevonden, wat uiterst zeldzaam is voor een gefossiliseerd skelet. 

Skinny wordt aanzien als het meest interessante dinosaurusskelet dat ontdekt is sinds het einde van de 19e eeuw. Vanuit wetenschappelijk oogpunt is Skinny nog belangrijker voor onderzoek dan Dippy, 's werelds beroemdste diplodocusskelet dat te zien is in het National Museum of Natural History in Londen.

Image
Skinny skelet