6. Splitsing - Eik

In dit bos vinden we prachtige eiken.

Je herkent hem aan het gelobde blad, vruchten (eikels) en aan de schors, diep, onregelmatig gegroefd en grijsgroen van kleur. Een eik kan zeer oud worden tot 1000 jaar oud. Zijn vrucht is voor de mens giftig maar everzwijnen, eekhoorns en de (Vlaamse) gaai zijn er dol op en zijn zorgen voor het voortbestaan van deze prachtige boom. De gaai is een luidruchtige, bont gekleurde vogel met een opvallend witte stuit. Hij legt een wintervoorraad aan van eikels en beukennootjes.

Je kan de gaai herkennen aan:

  • een verenkleed grotendeels grijsbruin met roze tint
  • een gestreepte kruin, zwarte snorstreep en witte keel
  • een lichtblauw vleugelveld met fijne, zwarte bandering
  • in vlucht valt vooral de grote, witte stuitvlek op

Sinds mensenheugenis en in de meest uiteenlopende culturen is de eik een hoog vereerde cultusboom. In Europa is deze grootste, sterkste én nuttigste boom, gekroond tot Koning van het plantenrijk.

Wij zetten enkele magische weetjes op een rijtje.

De oude Grieken en Romeinen associeerden de eik met Zeus en Jupiter, de god van hemel, regen en donder.De Kelten zijn misschien wel het meest verbonden met de eik. Druïde betekent letterlijk  'wijze van de eik'.    Ze hielden vergaderingen op open plaatsen in het eikenwoud, vaak in de schaduw van een machtige eik. De druïden droegen een krans van eikenloof en voerden geen enkel ritueel uit zonder eikenbladeren. Bovendien voorspelden ze de toekomst bij het eten van eikels. Eikels waren ook een symbool voor de mannelijke seksualiteit. Menig stoere Kelt droeg een eikel als amulet.

Volgens de Keltische boomkalender is de eik jouw levensboom als je jarig bent op 21 maart. Je hebt dezelfde kracht en vastberadenheid van de eik. Johan Sebastiaan Bach was een typische eik.

Germanen kwamen voor volks-vergaderingen samen onder een eikenboom. Eén van de belangrijkste Germaanse goden Thor/Donar, naar wie onze donderdag is genoemd, werd onder een eik vereerd. Op de kleinste Duitse euromunten staan eikenblaadjes afgebeeld die ons daar nog aan herinneren.

Eiken worden vaker getroffen door de bliksem dan andere bomen. Misschien omdat ze onderdak bieden aan al die dondergoden? Daarom plantte men vroeger vaak een eikenboom naast de boerderij als bliksemafleider. Twijgen van de eik in huis zouden ook beschermen tegen onweer.

Eikenkransen werden als hoogste onderscheiding op het hoofd van beroemde personen geplaatst of aan hun huisdeuren opgehangen. Ook bij de oogstfeesten werden eikenkransen gedragen.

Bij de Kelten was niets heiliger dan de maretak en de boom waarop hij groeide. Maretak groeide maar zelden op een eikenboom. Toch zocht men druk naar die combinatie. De eik is het symbool van eeuwigheid en de maretak staat symbool voor reïncarnatie en de binding met de natuur. "Zoals de Maretak niet zonder de boom kan, kan de mens niet zonder de natuur." 

We verlaten het pad langs de Ourthe en volgen het sportieve pad naar boven, zie foto. Volg dit avontuurlijk pad tot bovenaan en steek rustig zonder te springen de brug over. Je bent 100 % veilig door de netten. Eenmaal boven volg je de richting aangeven door  foto 2, tot aan QR 7.

50.35306, 5.45604