5. Bloemen en planten

Ontdek onderweg een grote variatie aan planten en bloemen. In de lente wanneer de zon nog aan de bodem kan ontdekken we verschillende voorjaarsbloeiers.  In de zomer overheersen, struiken, brandnetels, varens en mossen, in de herfst genieten we van prachtige kleuren en paddenstoelen. In de winter is het bos in rust.

Volg het pad verder tot aan de  QR code 6.

Overzicht voorjaarsbloeiers.

Daslook: bloeit in april en mei, overheerst in deze bossen.

De lucht in het bos is dan gevuld met een knoflookachtige geur. Die is afkomstig van de daslook, dat al lang voor de komst van knoflook door de mens werd gegeten.Ook daslook is eetbaar maar misschien beter eens wassen.

De gevlekte aronskelk (Arum maculatum), de bessen vallen momenteel op tussen de andere planten door een rode kleur.

Kan tot 20-40 cm hoog worden. De wortelstok loopt uit in een knolletje met veel zijwortels.

De bladeren zijn pijlvormig die soms bruin- en zwartgevlekt zijn. De bloem verspreidt een lucht van rottend vlees, waar vliegjes op af komen. Wanneer ze op het blad van de bloem komen, dan glijden ze naar binnen. Ze kunnen de bloem dan niet meer verlaten. De volgende dag is het blad minder glad waardoor ze de bloem kunnen verlaten en het stuifmeel mee naar buiten nemen. De bloeitijd is van april tot mei. De bessen zijn stralend rood en giftig.

De bosanemoon (Anemone nemorosa)

Bosanemoon is een van de meest karakteristieke voorjaarsbloeiers en kan makkelijk herkend worden aan de witte bloemen, die soms roze tot licht paars kleuren, en de diep ingesneden bladeren. De bosanemoon bloeit van maart tot en met mei.

De wilde hyacint of boshyacint (Hyacinthoides non-scripta)

De wilde hyacint is een prachtige voorjaarsplant die met zijn donkerblauwe, klokvormige bloemen onmiskenbaar is. De wilde hyacint kan in sommige bossen de bodem letterlijk blauw kleuren. Maar hier en daar zal je er ook een wit exemplaar tussen zien staan.

Het gewoon speenkruid (Ranunculus ficaria subsp. bulbilifer)

Speenkruid bedekt met zijn gele bloemen als één van de eerste voorjaarsbloeiers grote delen van loofbossen.Opvallend zijn de broedknolletjes in de oksels van de hartvormige bladeren. Hiermee kan het speenkruid zich explosief vermeerderen. Speenkruid bloeit van februari tot mei.

De slanke sleutelbloem (Primula elatior)

Vochtige loofbossen vormen de uitgelezen plek om de slanke sleutelbloem te vinden, herkenbaar aan de vrij grote; lichtgele bloemen die in schermen groeien op een lange steel. De bladeren zijn rimpelig en getand.

De eenbes (Paris quadrifolia)

De eenbes is makkelijk herkenbaar aan de vier brede langwerpige bladeren die in een kransje staan.In het midden van die krans verschijnt in april-mei een merkwaardige groen gekleurde bloem. Na de bloei verschijnt er een fraaie donkerblauwe bes die giftig is.

De eenbes bloeit van eind april tot juni.

Gevlekt longkruid (Pulmonaria officinalis)

Het gevlekt longkruid draagt bloemen die aanvankelijk roodachtig zijn, maar later verkleuren naar paarsachtig blauw. Typisch zijn ook de vlakken op de bladeren.

 

50.35306, 5.45604