View QR codes listing

10. Varens en mos

ferns

Varen

Een varen heeft wortels, stengels, bladeren en sporen. Een veel voorkomende varen in deze streek is de tongvaren, zie foto.

 Er zijn héél veel verschillende soorten varens. Ze kunnen heel klein zijn maar ook heel groot! Net als mos houden ze van vocht en van schaduw. In de winter zijn ze vaak helemaal verdwenen, ze zitten dan helemaal onder de grond. In de lente komen de bladeren helemaal opgerold tevoorschijn: langzaam rollen ze zich uit. De sporen zitten bij de varens aan de onderkant van het blad. Hele rijen bruine puntjes. Als je aan de bladeren schudt als de sporen rijp zijn zie je ze vallen: ze zien eruit als bruin poeder.

  • Varens zijn giftig

  • Tekens zitten vaak op varens dus best uit de buurt blijven

  • Aandoeningen van de luchtpijpvertakkingen

  • Bevordering van de urineproductie.

Mos

Je hebt vast al vaak mos gezien. In de tuin of in het bos. Mos in het bos lijkt wel een beetje op een duur tapijt: prachtige kleuren en heerlijk zacht. Mossen hebben stengels, bladeren en sporen. Mossen houden van vocht. Daarom groeien ze vaak in het bos.

In de woestijn zul je geen mos vinden! Als het mos een tijd lang geen water krijgt lijkt het wel dood. Helemaal bruin en dor. Maar dat is maar schijn: zodra het een beetje regent, komt het mos weer helemaal tot leven. Het wordt weer fris groen en zacht. Mossen hebben ook sporen: die zitten in een doosje op een steeltje. Alleen bij droog weer springt het doosje open, de sporen vliegen dan alle kanten op. Zo wordt het mos steeds groter.

Blijf op dit pad.